Koncept kiropraktike koji najviše primenjujemo u našem centru naziva se Gonstead (po doktoru koji je usavršio te specifične tehnike). Ovaj koncept se zasniva na osnovnim principima fizike i biomehanike, kao i na specifičnoj analizi i tehnikama manipulacije. U pitanju su najspecifičnije i najkompleksnije tehnike u kiropraktici.

Svaki inženjer, arhitekta, graditelj ili stolar, zna koliko je temelj značajan za stabilnost zgrade. Svaka promena u osnovi konstrukcije može uzrokovati odstupanja u gornjim segmentima. U našem slučaju temelj tela je karlica i sakrum. Kada se karlični pojas iz nekog razloga pomeri ili rotira, on često povlači i ostale delove kičme, a kao rezultat nastaju bolne promene. Ovakva odstupanja se javljaju kao posledica povrede, pada, udarca ili trzaja. Pomerena karlica ili pršljen uzrokuju stres medjupršljenskih diskova, koji zatim vrše pritisak na okolne nerve. Nejednako opterećenje na diskovima moze uzrokovati puknuće, bubrenje ili curenje diska, što izaziva bol i ometa inervaciju organa ili ekstremiteta.

 

Ovakva odstupanja pršljenova nazivamo subluksacija, a njena posledica su komprimirani nervi i bol. Sposobnost pronalaska i ispravljanja subluksacije jeste deo Gonstead koncepta kiropraktike. Dakle, ako imate bol u vratu, to ne mora značiti da je vrat vaš osnovni problem. Problem može biti čak i nekoliko segmenata niže. Primer: kada donji deo kičmenog stuba ima rotiran pršljen, telo će pokušati da zadrži normalan položaj tako što će kompenzovati položaj u nekom od gornjih segmenata kičme. To je prirodan način da se telo zadrzi u pravcu. Zato, ako je u pitanju kompenzacija, nameštanjem samo gornjeg pršljena koji vas trenutno boli, moze doći samo do delimičnog olakšanja. Za potpuno rešenje problema moraju se identifikovati problematični pršljenovi i odrediti njihov pravac, kako bi mogli da ih podesimo u normalan položaj.