Ubrzajte metabolizam na prirodan način!

Metabolizam je skup hemijskih i fizičkih procesa u našem telu čiji je primarni zadatak sve ono što konzumiramo pretvoriti u energiju potrebnu za normalno funkcioniranje celog organizma.Način na koji se metabolizam u telu odvija zavisi o mnoštvu faktora. Najznačajniji od njih su genetske predispozicije, pol, starosna dob, težina, ishrana, fizička aktivnost i stres.

Kako ovi faktori utiču na metabolizam?

Genetske predispozicije – ubrzan ili usporen metabolizam u velikom broju slučajeva je posedica genetskog zapisa koji su nam u nasleđe ostavili naši preci. Međutim najnovija istraživanja potvrđuju da ishranom i načinom života možemo uticati na ekspresiju i promenu samih gena.

Pol i struktura tela – dokazano je da omer mišića i masti uveliko utiče na brzinu metabolizma.

Dr. Toni Steer, nutricionista s istraživačkog instituta MRC (Medical Research Council) Human Nutrition Research u Cambridgeu, ovu tvrdnju pojašnjava sledećim rečima:

„Sastav tkiva je jedan od ključnih faktora koji utiču na metabolizam. Mišićno tkivo je metabolički aktivnije od masnog, što znači da ono i u fazi fizičkog mirovanja sagoreva više energije. Budući da muškarci po prirodi imaju veći omer mišića nego masti, to objašnjava činjenicu da je metabolizam kod muškaraca brži.“ Mišićna masa težine 1 kg troši dnevno čak 50 kalorija, dok ista količina masnog tkiva troši samo 5 kalorija.

Starosno doba – funkcije metaboličkih procesa u telu opadaju nakon četrdesete godine života, osobito kod ženske populacije.Razlog tome je prirodan starosni proces smanjenja mišićne mase, što se negativno odražava na rad metabolizma.

Ishrana – zdrava, pravilna i redovna ishrana biljnim namirnicama (što više sirovim,idealno potpuno) je od ključne važnosti i doprinosi uspostavljanju pravilnih metaboličkih procesa. Pažljivo birajte hranu i napitke sami ih pripremajući kod svoje kuće od zdravih prirodnih namirnica. Sledite jednostavnu formulu – zdravo i prirodno! Usvojite li zdrav režim ishrane, vrlo brzo ćete osetiti pozitivne promene.

Fizička aktivnost – redovna telesna aktivnost je oduvek poznata kao snažan saveznik zdravlja, a njena uloga u podsticanju metabolizma je takođe veoma važna.

Stres – pospešuje pojavu mnogih zdravstvenih problema uključujući i poremećaj metabolizma pa ga svakako nastojte svesti na najmanju moguću meru.

SPOR METABOLIZAM NARUŠAVA ZDRAVLJE

Nepravilan rad metabolizma negativno utiče na ceo naš organizam i vrlo često je uzročnik mnogih zdravstvenih problema.Neke od posledica su glavobolja,razdražljivost,hroničan umor,nedostatak energije,nesanica,smanjen libido,neplodnost, preterano debljanje,opadanje kose,hipotireoza itd. Postoji mnogo načina kojim možemo podstaknuti, poboljšati i nadmudriti spori metabolizam Donosimo vam 5 saveta koji će dokazano pomoći. Važnost pravilne ishrane je neupitna kod tegoba s metabolizmom, a ovo su neka od osnovnih pravila kojih bi se trebali pridržavati.

NAMIRNICE TREBA PAŽLJIVO BIRATI

Nastojte u svoj meni uvrstiti što više namirnica s velikim udelom vlakana.Vlakna su snažni stimulatori metabolizma, a prema mnogobrojnim studijama mogu pospešiti njegov rad do čak 30%.Od voća to su jabuke, kivi, banane, pomorandže, ananas, kruške, jagode, suve šljive, brusnice, urme, smokve, grožđice.Povrće bogato vlaknima je grašak,pasulj, luk, šargarepa, krompir, spanać, brokoli, karfiol, komorač. Žitarice poput pšenice, inegralnogpirinča, zobi(ovas), ječma, raži, heljde i prosa su prava riznica vlakana. Orašasti plodovi poput lešnika i badema takođe su njegovi bogati izvori. Svi orašasti plodovi sadrže pregršt vlakana u sebi.

AKO JE MOGUĆE, JEDITE ORGANSKO

U svoj meni uključite što je moguće više neprskanih domaćih, ili organskih namirnica.Istraživanje sprovedeno u Kanadi potvrdilo je da prisutnost pesticida u organizmu značajno usporava metabolizam.Osim što je poželjno konzumirati organsku hranu, preporučljivo je i redovno čišćenje organizma na prirodan način kako bi se telo rešilo štetnih supstanci.

POTRBNA SU VAM 2 DO 3 OBROKA

Usvojite naviku obaveznog doručkovanja, jer je on snažan saveznik u održavanju normalnih metaboličkih procesa.Doručak treba da vam bude najjjači obrok i treba da doručkujete najkasnije oko 9-10h.Pravite razmak izmedju obroka oko 4-5 sati.Između obroka ne treba ništa da grickate jer opterećujete želudac koji iam velikih problema i nema vremena da se odmori. Samo pijte običnu vodu ili prirodne ceđene sokove.Ovu grešku pravi ogromak postotak ljudi misleći da češćim obrocima olakšavaju svom želucu ,a u stavri čine mu kontra uslugu stalno ga zapošljavajući sa konstantnim unošenjem hrane. Što je najgore u svemu ovome veliki broj današnjih nutricionista i stručnjaka u oblasti zdrave ishrane je u velikoj zabludi po ovom pitanju savetujući ljudima upravo češće obroke.

PIJTE DOVOLJNO TEČNOSTI

Telu je neophodna voda. Potvrđeno je da čak i sasvim blaga dehidriranost može značajno usporiti metabolizam. Studija vezana za uticaj vode na metabolizam pokazala je znatno brže metaboličke funkcije kod onih osoba koje su pile osam ili više čaša vode dnevno. A kada su napitci u pitanju, svakako izbegavajte alkohol i visoko kalorične napitke koji su veliki neprijatelji metabolizma. Obična prirodna voda najbolje flaširana je najveći saveznik zdravlja i brzog metabolizma.Voda iz česme je upitnog karaktera usled raznih hemijskih jedinjenja i drugih vidova zagađenja, kao i same strukture današnjih vodovodnih cevi i instalacija koje su prilično dotrajale u većini slučajeva na domaćim područjima.

FIZIČKA AKTIVNOST JE OD VELIKOG ZNAČAJA

Želite li osetiti sve dobrobiti zdravog metabolizma, ne zaboravite na važnost redovnte fizičke aktivnosti.Starenjem telo prirodno gubi mišićnu masu što negativno deluje na metabolizam, stoga je vitalnost mišića nužna za normalne metaboličke procese. Pokrenite se, aktivirajte celo telo, uposlite mišiće. Vežbajte, trčite, vozite bicikl, šetajte – svaka aktivnost će dobro doći. Za dobrobiti metabolizma naročito je dobrodošla jutarnja fiskultura, jer upravo ona ima snažne efetke na buđenje i stimulaciju metabolizma.

SPAVAJTE DOVOLJNO

Za pravilan metabolizam organizmu je potreban kvalitetan i redovan san.Istraživanje sprovedeno na Sveučilištu Washington Medicine Sleep Center potvrđuje da je za normalne metaboličke funkcije neophodno od sedam do devet sati noćnog sna.Još jedna jako važna činjenica jeste da treba da idemo na spavanje najkasnije oko 22:30-23h. Bolesnici koji se leče prirodnim putem trebaju već u devet sati da spavaju. Ovo važi iz razloga pošto je našem telu i pravilnom metabolizmu neophodna dovoljna količina hormona melatonina koji regeneriše obnavlja i oporavlja ceo naš organizam. Njegovo lučenje počinje odmah nakon zalaska sunca,vrhunac je negde oko 2 ujutro. Da bi se naš organizam snabdeo sa dovoljno količinom ovog hormona da se pravilno obnovi i regeneriše potrebno je da na vreme odemo u krevet ,da bi „uhvatli voz “ za adekvatnu količinu.

PRVA POMOĆ KOD SPOROG METABOLIZMA

Natašte popijte 1 čašu tople vode s ½ iscijeđenog limuna.

Neposredno nakon buđenja popijte jednu čašu tople vode u koju ste iscijedili sok pola limuna. Podstaknut će metabolizam, sagorevanje kalorija, bolju probavu i snabdeće vas kvalitetnim vitaminima.

Doručkujte voće sa žitaricama i orašastim plodovima

Osim što je fantastičnog i primamljivog slatkog ukusa, na ovaj način ćete vrlo efikasno ubrzati vaš metabolizam.

Vežbajte od ranog jutra

Jutarnjim razgibavanjem i kratkom vežbom podstaknut ćete metabolizam, ali i razbuditi um i telo.Može to biti šetnja, istezanje, nekoliko čučnjeva ili kratke vežbe s bučicama.

Začinite obrok

Začinjena hrana sadrži prirodne sastojke koji će uspešno ubrzati metaboličke procese. Naročito se preporučuje konzumacija čili papričica koje zahvaljujući hemijskom jedinjenju kapsaicinu značajno pospešuju metabolizam.

Sprijateljite se s đumbirom

Prema najnovijim istraživanjima, đumbir uspešno deluje na usporeni metabolizam. Konzumirajte ga u svežem ili u suvom obliku. Idealan i praktičan način za brzu intervenciju je ispijanje čaja od đumbira,ipak možete ga dodati sokovima, jelu i konzumirati ga na druge načine.

Temeljno žvaćite hranu

Stručnjaci preporučuju dugo i temeljno žvakanje hrane. Ova navika ima mnogobrojne prednosti, a jedna od njih je i održavanje zdravih metaboličkih funkcija.

Izlažite se sunčevoj svetlosti i čistom vazduhu

Istraživanja su pokazala da dugotrajan boravak u zamračenim prostorima negativno utiče na metaboličke procese. Ako veliki deo dana boravite u zatvorenom prostoru, nastojte se barem nekoliko puta nakratko izložiti prirodnom dnevnom svetlu i sunčevim zracima, što će zasigurno imati pozitivne učinke.