Boja urina ukazuje na zdravstveno stanje

U vremenu kada savremena medicina nije uopšte postojala, ljudi su koristili jednostavne trikove da otkriju zdravstveni problem koji ih je zadesio. Sve je počelo s bojom urina…Čak i danas, urin je vrlo jasan pokazatelj problema koji se dešavaju u vašem telu, veoma precizno ukazuje na određeni problem. Ako niste sigurni kako se to zapravo radi, pročitajte u nastavku, a zatim uporedite boju vašeg urina – pogledajte šta on ima da vam poruči! Budući da mnogi faktori mogu izmeniti ​​boju urina, važno je redovno obratiti pažnju na boju, kako biste na vreme mogli reagovati i sprečiti infekcije.

Transparentno / Bezbojna

Ovo je obično znak dobre hidratacije,i unosa dosta tečnosti.Obratite pažnju da uzimate dovoljno tečnosti dnevno, 8 čaša vode ( oko 2l ) dnevno je minimalna preporučena doza za adekvatnu brigu o vašem telu i samom zdravlju. Ovo je odraz vašeg savršenog zdravlja,mada retki pojedinci imaju ovakvu boju urina.

Svetlo žuta

U stvari, ovo je najprirodnija boja urina. To znači da je vaše telo zdravo, i da pravilno vršite hidrataciju organizma. Bravo za vas!

Prozirno žuta

Još jedna boja koja ukazuje na zdravo telo! Vi ste apsolutno zdravi!

Jarko žuta

Ovo je znak zdravog tela, ali koje treba malo više hidratacije. Dakle, zgrabite bocu vode i navalite!

Boja meda

Ova boja pokazuje vrlo ozbiljan znak iscrpljenosti i dehidracije. Čista prirodna izvorska voda vam nikad nije bila potrebnija!

Smeđa boja

Ako primijetite ovu boju urina, to verovatno znači da imate problema s jetrom. Prema istraživanjima, problemi s jetrom ili dehidracije su prvi na popisu kada primetite ove tamne tonove.

Pink na crvenkasto

Ponekad, to može značiti da ste jeli borovnice ili cveklu,repu. Ako nije, to jasno pokazuje krv u mokraći. Ako imate krv u mokraći češće, trebali bi posetiti lekara, jer to može dovesti do bolesti bubrega, tumora, infekcije mokraćnog sistema, problema s prostatom, trovanja olovom ili živom.

Narandžasta boja

Opet, nedostatak vode. Također, ovu boju prate poremećaji jetre, žučne nepravilnosti ili trovanje hranom.

Plavkasta ili zelenkasta

Veoma je čudna pojava ovih boja, one se pojavljuju i obično pokazuju znak retke genetske bolesti. Osim toga, mogu pokazati prisutnost bakterija u urinarnom traktu. Na kraju, to može biti reakcija određenog leka ili hrane koju konzumirate. Nema sumnje, morate posetiti svog lekara.

Mutna ili penušava

Stalna prisutnost balončića u mokraći ukazuje na problem s bubrezima – možda virusno ili bakterijsko oboljenje. Takođe, to može značiti preopterećenje proteinima u svojoj prehrani. Ako se balončići pojave ponekad, mogu biti eliminisani lako. Ali ako se stalno pojavljuju duže vreme, obavezno posetite lekara.