Glavobolja i prirodno lečenje

PITANJE:

Dragi doktore Šulc,

Nadam se da mi možete pomoći s mojim problemom. Prilično sam zdrav i hvala Bogu nemam većih prigovora na zdravlje, osim jednog koji me izluđuje. Skoro svakog dana na poslu, sredinom popodneva, imam glavobolju. Rukovodilac sam jednog proizvodnog pogona, tako da obično sedim za svojim stolom i pričam na telefon ili radim za računarom proveravajući fakture, a zatim počne glavobolja. Obično sa čvorom na vratu, ponekad sa bolom u slepoočnicama, a zatim se pretvori u glavobolju u punom mahu. Ne volim da uzimam lekove, ali nekada uzmem aspirin kako bih pregurao popodne. Možete li išta da mi predložite kako bi mi nestale glavobolje?

ODGOVOR:

Dragi Danijele,

Mogu da ti pomognem, prijatelju moj, možeš da se rešiš tih glavobolja trajno, u potpunosti, garantovano, samo prati moje jednostavne korake…

Kao prvo, moramo da počnemo da slušamo svoje telo, umesto da mu govorimo da ućuti. Odnosno, mislim da ti telo svaki dan šalje poruku i pokušava nešto da ti kaže. A ti mu govoriš da ućuti, umesto da slušaš šta pokušava da kaže. Ono što radiš ne razlikuje se od toga da te usred noći probudi zvuk detektora dima koji pišti u tvojoj sobi, a ti umesto da pogledaš gde gori, izvadiš baterije iz detektora dima kako bi pištanje prestalo, a zatim ponovo zaspiš. Ovo je veoma opasno jer te alarm pokušava upozoriti da nešto ozbiljno nije u redu i da kuća gori.

Upravo na isti način, telo ti svako popodne pokušava reći da nešto nije u redu. Umesto da pronađeš problem i rešiš ga, ti samo izvadiš baterije iz alarma tako što uzimaš lekove. Velika opasnost dešava se posle – ako nastavimo da ignorišemo šta nam telo govori i kako s nama komunicira – mali, zanemareni problemi postaju veoma veliki problemi, ako ne i bolesti. Tako da treba da se bacimo na uzrok ovog „alarma“ putem kojeg naše telo komunicira, pre nego što se problem pretvori u nešto ozbiljnije. Mislim da će ti lečenje ovih glavobolja biti prilično lako. Kao prvo, činjenica da se pojavljuju popodne je važan znak, a takođe i činjenica da im obično prethodi čvor ili bol u vratu ili slepoočnicama. Takođe, spomenuo si da često razgovaraš telefonom ili radiš za računarom. Hajde da prvo eliminišemo ono što je očigledno.

Glavobolje su obično povezane sa stresom, fizičkim stresom i napetosti koja se javlja zbog sedenja u istom položaju, držeći vrat, glavu i oči u istom položaju celi dan, a takođe i načina na koji držiš vrat dok razgovaraš telefonom ili buljiš u monitor računara satima. Dodaj na to mentalni stres na poslu i napetost i tako dobijaš savršen izvor za svakodnevne glavobolje. Lek je verovatno taj da jednostavno pola sata pre nego što te obično zaboli glava, treba malo da predahneš! Pet do deset minuta jednostavno diši. Nađi mirno mesto da budeš sam u trpezariji, svlačionici ili bilo gde, i ugasi svetlo.

Pre nego što odeš na mirno mesto, uzmi 70 kapi mog tonika za Nerve (tinktura Nervi). Veoma je moćan protiv grčeva i prirodno olakšava bol tako što opušta od napetosti i zategnutost mišića u vratu i slepoočnicama, pre nego što oni počnu da se grče, te opušta ove mišiće i um. Stavi 70 kapi u malo voćnog soka, što će malo da ublaži jak ukus, i jednostavno to popij. To je vrlo moćan tonik za opuštanje tela i osećanja. Posle toga, uzmi malo moje masti ili Ulja za duboko tkivo  i utapkaj na vrat i slepoočnice, te dobro utrljaj. Zatvori oči jer su isparenja jaka i zasuziće ti oči. Pored tonika za Nerve možeš takođe da probaš i  tinkturu za Mozak. Ona nosi više krvi, kiseonika i hranljivih sastojaka pravo do mozga, zbog čega se mozak oseća bolje, nervi bolje funkcionišu, a to će da promeni kako se osećaš popodne.

Nakon toga, dve minute diši. Onda nakon te dve minute, nastavi da dišeš, te pomalo počni da istežeš vrat. Ispravi ramena i pokušaj da dohvatiš uši njima, a zatim ih spusti, pa ponovi postupak. Zatim malo kruži vratom, levo-desno, napred-nazad. Ovo nije raketna nauka, jednostavno se pomeraj i isteži vrat. Možeš čak da počneš i sa masiranjem vrata. Ja uvek na poslu nađem prijatelja koji mi masira vrat, pa ja njemu, a i ti možeš isto da uradiš. Masiraj tačke žarišta glavobolje, drugim rečima, gde počinje bol ili gde se nalazi čvor u vratu, masiraj obe strane, slepoočnice, lice, lobanju i vrat. Masiraj se snažno, neka ti stisak bude snažan i nastavi sa istezanjem vrata. Na tvom mestu bih pronašao neko malo mesto na poslu gde možeš da budeš sam 10 minuta svakog dana.

Ako piješ kafu popodne, prestani s tim! To može da doprinese grčenju mišića i čini upravo suprotno od onoga što tebi treba.

Naravno, uvek je dobro da posetis obližnjeg terapeuta ili kiropraktičara (kiropraktika) kako bi proverio stanje vratnog dela kičme, jer to nekada može biti uzrok tenzionih glavobolja. Na kraju, zapamti, molim te, možeš da se izlečiš od bilo čega! Prestani da radiš ono od čega si bolestan, te počni da radiš ono od čega ćeš stvoriti moćno zdravlje. Hajde da prestanemo da podržavamo kompanije lekova, te prestanimo da se drogiramo lekovima i da otupljujemo izvanredni sistem komunikacije našeg tela! Umesto toga, otkrij uzrok glavobolje i izleči telo, um i dušu. To je veoma zabavno i od toga ćeš se osećati bolje!

Dr Ričard Šulc

Za više informacija možete nam se javiti putem KONTAKTA.