Kamen u bubregu i prirodno lečenje

KAMEN U BUBREGU I SIMPTOMI

Na početku je prisutan povremen, tupao bol koji se proširuje od gornjeg dela leđa ka donjem delu stomaka, i uglavnom biva jači pri pokretima. Prisutno je krvarenje i renalni grčevi (jak bol u bubrezima) kada kamenje uđe u mokraćne kanale. Ti oštri bolovi mogu trajati satima ili danima. Dolazi do povećanog mokrenja sa gnojem i krvlju, bledila, mučnine i povraćanja. Ponekad su prisutni groznica i drhtavica. Ako imate krvi u mokraći i bol u bešici ili bubrezima (bol je jači nego pri porođaju), veoma je mogućno da imate kamenje u bubregu.

ŠTA UZROKUJE KAMEN U BUBREGU?

Kamenje u bubregu (ili kamenje u bešici ili cistični kalkuli) predstavljaju abnormalno nagomilavanje mineralnih soli (najviše kalcijum-oksalata (70-80%), kristala mokraćne kiseline (10%), i/ili kalcijum-fosfata, magnezijum amonijak fosfata, mokraćne kiseline ili cistina). Nastaju u burbezima i prilikom prolaska kroz mokraćne kanale, mogu da se zaglave tu ili u bešici. Najčešće se javlja kod sredovečnih i starijih muškaraca (dok žene uglavnom imaju kamenje u žučnoj kesi). Zanimljivo je da je ključni faktor u nastanku kamenja nedostatak kalcijuma i/ili magnezijuma, kao posledica pijenja gaziranih sokova umesto vode. Minerali iz tog kamenja dolaze iz vaših sopstvenih kostiju! Rafinisani ugljeni hidrati, naročito šećer, podstiču nastanak kamena u bubregu, tako što povećavaju količinu šećera u pankreasu, koji onda proizvodi više insulina i tako izaziva bubrege da izbacuju više kalcijuma putem urina.

Kalcijum je potreban telu. Ako ga ne unosimo dovoljno preko hrane, paratiroidne žlezde će dati signal telu da počne sa izvlačenjem kalcijuma iz kostiju, kako bi nivo kalcijuma u krvi održale na nivou. Nedostaci magnezijuma i vitamina B6 takođe mogu uzrokovati nastanak kamena. Jedna švedska istraživačka grupa je otkrila da je unošenje istih na dnevnom nivou zaustavilo formiranje kamena kod 90% pacijenata. Magnezijum, poput kalcijuma, može da se veže za oksalate, dok B6 (10 mg dnevno) smanjuje količinu oksalata u urinu. Zbog smanjenog nivoa kalcijuma u krvi, paratiroidne žlezde izazivaju izvlačenje kalcijuma iz kostiju. Najvažnije je da svakog dana imate uravnoteženu ishranu sa vitaminima i mineralima. Delimični uzroci kamena u bubregu mogu biti dehidracija (nedovoljno pijenje vode), infekcije, previše vremena provedenog u krevetu, i samo u ređim slučajevima, uzimanje dodatka vitamina D i kalcijuma.

Previše hrane, uključujući kiselu hranu – naročito meso, ali i proizvode od belog brašna, šećer, kafa, kofeinski napici, začini i sirće – svi oni stvaraju višak otpadnih produkata u bubrezima. Vremenom od njih nastaje kamenje. Ako jedete nezdravu vrstu masnih kiselina (iz mesa i nezdrave hrane), one će se pomešati sa kalcijumom i biće izbačeni putem stolice. Tako oksalat iz hrane ostaje u telu i ne vezuje se za kalcijum, već ide do bubrega i stvara kamenje.

PRIRODNO LEČENJE KAMENA U BUBREGU

Veoma je važno da povećate količinu vode koju pijete. Zdravlje bubrega zavisi od adekvatnog nivoa tečnosti u krvi. Najbolje je piti samo negaziranu vodu. Zajedno sa unosom više tečnosti, čaj od kukuruzne svile povećava količinu izbačenog urina, što je veoma važan faktor u pročišćavanju i detoksikaciji bubrega. Čaj za bubrege, zajedno sa tinkturama za Bubrege i Detoks, kao i jutarnji sok za bubrege, predstavljaju najbolju bijnu terapiju za probleme sa bubrezima. Lubenica sadrži dodatne količine vode. Jedite je često, ali uvek samo nju, ne zajedno sa drugim jelima. Pijte čaj od semena lubenice. Kuvajte 15 minuta u vreloj vodi, iscedite, dodajte malo meda i pijte. OBAVEZNO treba primeniti program ČIŠĆENJA BUBREGA.

Nedostatak vitamina A može dovesti do nastanka kamenja. On štiti sluzokožu urinarnog trakta. Nedostaci vitamina B6 i magnezijuma imaju isti učinak. Ove nutritiente možete naći u intaktivisanom kvascu. Kiseliji urin sprečava i rastvara kamenje iz bubrega. Pijte često sok od brusnice. Sve druge vrste sokova su alkalne prirode. Jedno istraživanje je pokazalo da se kod 10 pacijenata koji su pili sok od brusnice kamenje smanjilo u veličini u proseku za 50%. Pijte kalijumsku čorbu od debelih ljuski krompira. Kuvajte je sa šargarepama, belim lukom i celerom. Neka se krčka 30-40 minuta, onda iscedite i popijte. Ono što ostane može da se stavi u frižider na najviše 2 dana.

STVARI KOJE TREBA IZBEGAVATI

Glavna hemikalija koja učestvuje u nastanku kamenja u bubregu je oksalat, ima ga u prirodnom obliku u raznim vrstama zelenog povrća, negde više, negde manje. Rabarbara sadrži najviše oksalata od sve hrane koja postoji. Njega neće napasti skoro nijedna buba. Ni ljudi ne bi trebalo da je jedu. Takođe nemojte jesti spanać, blitvu i zeleni deo cvekle u prevelikim količinama. Skoro 60% svih kamenja sastoji se iz kalcijum-oksalata. Nemojte unositi sirće. Možda je prisutan višak purina. Zato nemojte jesti meso. Proteini iz mesa su uzročni faktor nastanka kamenja u bubregu. Nemojte se prejedati ni drugih vrsta proteina. Pored toga, kalcijum i magnezijum su najvažniji, jer morate zaustaviti izvlačenje kalcijuma iz kostiju. Dok meso sadrži previše fosfora, koji sprečava iskorišćavanje kalcijuma. Ne konzumirajte gazirana pića, kofein, čokoladu, kakao, orašaste plodove, mak, biber i crni čaj. Smanjite unos soli. Striktna biljna ishrana (puno žitarica, malo voća i povrća) koncentriše urin i može izazvati formiranje kamenja. Ovo pak nije glavni uzrok problema.

KAMEN U BUBREGU I LEKOVITO BILJE

Uzimajte sladić, kako biste smanjili oticanje mokraćnih kanala i kako bi onda kamenje lakše prošlo. Tople obloge sa koncentrisanim čajem od đumbira ublažuju bol pri napadima kamenja u bubregu. Nemačka vlada preporučuje čaj od rastavića, radi povećanja količine izbačenog urina tokom napada kamenja u bubregu. Čaj od peršuna sprečava formiranje i leči kamenje u bubregu. Uzmite jednu kašičicu osušenog korena, kuvajte 10-15 minuta, iscedite i pijte 2-3 šolje dnevno. Pijte nekoliko šolja čaja od koprive dnevno, radi preventive i lečenja kamenja u bubregu. (Koristite rukavice dok budete brali koprive. Svoju moć žarenja one gube kada se skuvaju. Njihovi listovi su veoma ukusni.) Lekovito bilje koje takođe može biti od koristi su maslačak, kilavica i broć.

RASTVARANJE KAMENA U BUBREGU

Za rastvaranje većine kamenja u renalnom delu karlice, mokraćnim kanalima ili bešici, pijte 3-3,5 litara tople vode zajedno sa limunovim sokom ili sokom od brusnice, tokom 3 uzastopna dana. Nakon toga, trećeg dana popijte 60 ml maslinovog ulja. Alternativna formula je post sa sokom od jabuke i sokom od limuna, i kasnije maslinovim uljem. Neki lekari preporučuju sledeće protiv bolova dok kamenje prolazi: napunite veliki sud sa 8 ili više litara vode i kuvajte je dok ne provri. Uzmite parče svežeg đumbira (veličine vašeg dlana), stavite ga u neku tkaninu, dobro pričvrstite i ubacite u kipuću vodu na 2-3 minuta. Odmah potom smanjite temperaturu, tako da vrenje prestane. Uzmite onu tkaninu i iscedite je tako da sok pada u sud sa vodom. Uzmite to, izbacite đumbir i stavite ga u novu tkaninu, a onu izvađenu stavite na donji deo leđa na predeo obolelog bubrega. Trebalo bi da bude vruće, ali ne sme da peče. Preko stavite neki plastični materijal i suvi peškir. Ponavljajte ovu proceduru svakih 5-10 minuta tokom perioda od 30-45 minuta. Ako vas i dalje boli nakon 12 sati, ponovite postupak. Ovime bi trebalo da se neutrališe bol i da se prolazi otvore za kamenje. To se radi uz pomoć toplote i đumbira protiv bolova.

Za više informacija o programu prirodnog lečenja, javite nam se putem KONTAKTA.