Hepatitis i prirodno lečenje

HEPATITIS I SIMPTOMI

Prvi znaci hepatitisa su slabost, mučnina, glavobolja, povraćanje, groznica, bolovi u mišićima, gubitak apetita, pospanost, urin tamne boje, ukočenost i bol u zglobovima, neprijatnost u predelu stomaka, dijareja, zatvor, stolica svetle boje i često žutica (žućkasta boja kože, koja se prvo primećuje u očima i sluzokožama). Može se javiti kožni osip i svrab, uzrokovanih viškom žučne soli pod kožom.

UZROK I VRSTE HEPATITISA

Hepatitis je zapaljenje jetre. Uzroci mogu biti: virus, bakterija ili neka toksična supstanca. Ipak, u većini slučajeva, virus je uzročnik. Zapravo, postoji nekoliko vrsta hepatitisa:

Hepatitis A
(infektivni hepatitis, HVA)

Preno si se putem zagađene vode, mleka ili hrane. period inkubacije traje 1545 dana. Zaraznost je najveća pred početak izbijanja bolesti, tako da ljudi koji rade sa hranom mogu da je prenesu. Hepatitis A je zarazan 1-2 sedmice pre nego što se ispolji. Lako se prenosi dodirom, hranom, preko odeće, posteljine, itd. mogu ga preneti i životinje. Jedenje ostriga je dobar način da dobijete ovu bolest, čak iako voda iz koje su uzete zadovoljava sve državne standarde. Oporavak obično traje 4 sedmice. Manje su šanse za pojavom hroničnih slučajeva.

Hepatitis B
(serumni hepatitis, HVB)

Hepatitisa B ima svuda u svetu i prenosi se isto kao sida kontaktom sa inficiranom krvi (kontaminirane igle, špricevi, transfuzija krvi) i seksualnim kontaktom. Prijavljeno je šest slučajeva bolesti usled kontaminiranih igala za akupunkturu. Oko 5% Amerikanaca i 85% homoseksualaca pati od ove bolesti. Hepatitis B je veoma opasna bolest. Period inkubacije traje 28160 dana (1-6 meseci). Tokom tog perioda može se prenositi na druge osobe. Sve je veći broj slučajeva koji pate od hroničnog aktivnog hepatitisa, koji može dovesti do ciroze jetre i smrti. Hepatitis B je deveti vodeći ubica u Americi.

Hepatitis C
(HVC)

Hepatitis C je isto prenosiv kao hepatitis B i sida, može biti potrebno 6 meseci da se pojave simptomi, za sve to vreme prenosiv je i na druge ljude. Oko 2040% svih slučajeva hepatitisa pripada ovoj vrsti. On čini 90-95% svih slučajeva hepatitisa nastalih usled transfuzije krvi. Oko 85% infekcija dovodi do hroničnog oboljenja jetre.

Hepatitis E

Hepatitis E takođe postoji. Njega takođe ima svuda u svetu, u epidemijskim razmerama ga ima u Indiji, Meksiku, Africi i Aziji. Uglavnom se dobija od vode koja je kontaminirana usled kanalizacionih voda. Takvu vodu treba prokuvati pre konzumiranja.

Toksični hepatitis

Gore navedene vrste su prevashodno virusnog porekla, dok ovu vrstu izazivaju toksične supstance. Stepen izlaganja jetre otrovnim hemikalijama, dimu, drogama i drugom, određuje količinu štete nanete tom organu. Otrov se može upiti preko kože.

Generalno, svake godine u Americi prijavi se 40.000-70.000 novih slučajeva različitih vrsta hepatitisa. Stručnjaci pak kažu da verovatno ima 10 puta više obolelih, jer je većina neprijavljeno. Od hepatitisa najviše oboljevaju mladi, naročito tinejdžerke. Broj slučajeva hepatitisa A se smanjuje, dok se od hepatitisa B naglo povećava. On je četvrto po redu od 30 vodećih infektivnih oboljenja. U Kini svakog trenutka 10% populacije boluje od hepatitisa, odnosno, 100 miliona novih slučajeva svake godine. Stopa raka jetre je kod njih veoma velika, što je i očekivano.

ZAPAMTITE: Homoseksualci često rade u restoranima, iako je kod njih veoma visoka stopa hepatitisa B i C, koji sedmicama ili mesecima neispoljavaju simptome. Tokom tog vremena homoseksualci mogu, i to rade nenamerno, da prenesu infekciju na svoje mušterije kojima daju hranu. Neka vam ovo bude razlog da razmislite sledeći put kad pomislite da naručite nešto u restoranu ili kafiću.

PRIRODNO LEČENJE HEPATITISA

Pacijetu treba pružiti negu koja važi za sva infektivna oboljenja. Samo nemojte zaboraviti da je hepatitis veoma zarazna bolest. Primenjujte 15-minutne tople vruća obloge na predeo jetre, posle čega sledi kvašenje hladnom vodom i tuširanje. Radite tako 4 puta dnevno. Većina slučajeva hepatitisa se leči odmorom i stalnom negom. Treba da se odmara u krevetu dok ne prođe akutna faza. Takođe, treba da bude na tečnoj dijeti, posle koje sledi lagana ishrana. Često pacijent nema apetit i ne želi da jede, iako bi trebalo. Svako jutro neka pije čašu vode sa limunovim sokom. Sokovi od voća su odlični za Hepatitis. Svaki drugi dan treba da pije čašu soka od šargarepe, cvekle, krastavca. Nemojte konzumirati šećer, mast, alkohol i duvan. Ono što je pacijentu preko potrebno je detoksikacija organizma.

Pijte dosta vode i kupajte se često. Svež ili kuvan beli luk je od velike koristi. Čuvajte se zatvora i nakon svakog pražnjenja creva operite ruke. WC šolja takođe treba svaki put da se opere nakon upotrebe. Pacijent nikako ne sme da sprema hranu za druge, dok njegov pribor za jelo treba posle svakog obroka sterilisati. Njegova posteljina i odeća treba da se peru odvojeno. Oboleli ne bi smeo uzimati lekove koji previše iritiraju jetru, kao na primer: lekovi za smirenje, aspirin, antidepresive i antibiotike. Jedenje mesa i ribe, naročito ako nisu dobro skuvani, može da izazove bakterijsku ili virusnu infekciju. Fizička aktivnost treba da bude ograničena nekoliko meseci nakon oporavka. Izbegavati naporne sportske aktivnosti.

LEKOVITO BILJE I HEPATITIS

Kantarion i šitake pomažu jetri u ovom slučaju. Šimširika (žutika) je jedan od najblažih i najboljih tonika za jetru. Uzimajte 10-30 kapi tinkture dnevno. Sikavica (gujina trava) sadrži silimarin koji stimuliše stvaranje proteina u jetri od aminokiselina, što pomaže regeneraciji jetre. Uzimajte 15-30 kapi tinkture u vodi 2 puta dnevno tokom 2 sedmice. Važno Stavite jednu kašičicu osušenog matičnjaka u šolju kipuće vode, kuvajte 15 minuta, iscedite i pijte 2-3 šolje dnevno. Može da se pije čaj od ljutića 1-3 dnevno. Najbolja biljna formula za jetru je tinktura za Jetru. Dejstvo će biti pojačano ako se pije sa čajem za detoksikaciju.

HIDROTERAPIJA I HEPATITIS

Hidroterapija može biti od velikog značaja za izbacivanje otrova. Za ublažavanje tegoba stavite obloge od ricinusovog ulja na predeo jetre i održavajte ih toplim. Za zapaljenje jetre dobre su i obloge od listova čička. Napravite jak čaj od listova nane, dodajte malo ljute paprike i u vidu kašne obloge stavite na oboleli deo. Za jačanje jetre protiv infekcija primenjujte naizmeniče obloge na predeo jetre. Topla kupka (sedenje u polupunoj kadi) može da se primeni za podizanje telesne temperature, u cilju jačanja imunog sistema, čime se potpomaže borbi protiv virusa. Za to vreme treba da se pije dosta tečnosti ili čaja.

Za više informacija u vezi prirodnog lečenje, javite nam se putem KONTAKTA.