Hronični gastritis i prirodno lečenje

Gastritis je naziv za upalu želudačne sluzokože koja može biti akutna i hronična. Za razliku od akutnog gastritisa koji obično traje samo 24-72 sata, simptomi hroničnog gastritisa mogu da traju duži vremenski period. Najčešći simptomi su bol ili osećaj nelagode u gornjem delu stomaka, nadutost, štucanje, podrigivanje, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, tamna stolica, a krajnje upozorenje je krv u stolici.

ŠTA UZROKUJE GASTRITIS?

Ovo oboljenje je obično znak nekog poremećaja, poput čira u stomaku ili dvanaestopalačnom crevu, anemije usled nedostatka gvožđa, ili neke druge bolesti stomaka. Može takođe imati veze i sa stomačnom kiselinom ili nedostatkom viamina B12, kao i invazijom bakterija na stomak. Uzrok je često nezdrav način života i nezrela reakcija na stres. Može biti uzrokovan i Helicobacter pylori.

PRIRODNO LEČENJE GASTRITISA

Prestanite sa konzumiranjem duvana i alkohola. Proverite koja vrsta leka vam stvara problem. Lekovito bilje koje može biti od koristi čaj od nevena i sok od aloje leče stomačne zidove. Kamilica, đumbir i kurkuma ublažavaju upalu. Beli slez i brest gode stomaku.Tinktura Varenje je od velike pomoći. Treba izbegavati hranu kao što je senf, biber, sirće, jake kiseline (uključujući i kiselo voće), šećer, konzervansi, sir, alkoholni napici, crni i zeleni čaj, kafa, sve nesvarljive i iritirajuće supstance, turšija, konditorski proizvodi. Hranu treba temeljno sažvakati i izbegavati brzo jedenje, pogotovo u stresnim situacijama. Nemojte jesti ribu, živinu, divljač i bilo koju vrstu mesa, inače će doći do lučenja HCl (hlorovodonične kiseline) koja će se dugo zadržati u stomaku. Izbegavati povrće koje nije sveže, pržena hrana, mast (osim u prirodnom emulzifikovanom stanju, kao kod sirovih biljaka). Kod povraćanja i dijareje od koristi može biti aktivni ugalj ili formula Creva 2. Jedite jednostavnu hranu kao što su žitarice, voće i povrće. Umesto belog kozumirajte integralni hleb. Prepečeni hleb može biti od pomoći kod kiseline.

Kod jutarnjeg povraćanja sluzi pomoći će vruća obloga na stomak uveče, posle koje sledi zagrevana obloga tokom noći. Izbegavajte kasnu večeru.

Ako se javi mučnina nakon jela upotrebite toplu i hladnu oblogu na stomak ili toplu oblogu na trup pola sata pre jela, tokom 2 sata. Jedite suvu hranu u malim količinama i odmarajte u krevetu nakon jela. Držite led na kičmi posle jela.

Kod stomačnih gasova pomoći će zagrevana stomačna obloga 16 stepeni, koja se menja svaka 4 sata, klistiranje debelog creva 2-3 puta sedmično temperature 21 stepen.

Kod zatvora mogu pomoći svakodnevni postepeni hladni klistir temperature 21 stepen, masaža stomaka, topla stomačna obloga, hladan lepezasti tuš na stomak u trajanju od 20 sekundi, hladna trljajuća sedeća kupka.

Česti uzrok gastritisa može biti i zapušena jetra, pa se preporučuje i njeno čišćenje. Od koristi može biti vruća obloga preko jetre 2 puta dnevno i stalna zagrevana obloga između primena. Ako je osoba iznurena preporučuje se odmor u krevetu, blago i lagano postepeno tonično trljanje, kesa sa ledom na stomak pola sata pre jela. Izbegavati citrusno voće, vruću i hladnu hranu, i slatkiše, ako uzrokuju bol. Rafinisane slatkiše i ostale proizvode svakako treba izbaciti.

Za više informacija u vezi prirodnog lečeneja možete nam se javiti na KONTAKT.