Proširene vene i prirodno lečenje

Venski otvori su prestali da funkcionišu normalno i postali su istegnuti usled preteranog pritiska. Venski otvori koji sprečavaju krv da se vraća nazad ne rade kako treba. Duboke vene su okružene mišićima, koji im održavaju njihov oblik. Ali problem predstavljaju vene koje su blizu površine. Nakuplja se toliko krvi da ona curi u okolna tkiva.

SIMPTOMI KOD PROŠIRENIH VENA

Vidljivo raširene vene, naročito na listovima nogu i unutrašnjem delu butina. Uvećane su, ispupčene, plavkaste boje i grudničave. Mogu biti prisutni svrab, umor ili osećaj punine u nogama. Koža može biti napeta ili pecka. Mogućni su grčevi u mišićima, naročito noću. Krvarenje ispod kože može dovesti do promene boje (od svetlobraon do plavkaste).

ŠTA MOŽE PROUZROKOVATI PROŠIRENE VENE?

Kontraceptivni lekovi mogu uzokovati proširene vene. Gojazni ljudi su pod najvećim rizikom. Još jedan od uzročnih faktora jestu dizanje teških tereta. Kada se proširene vene jave u, i okolo anusa, onda se one zovu hemoroidi. Naprezanje pri pražnjenju creva, usled nedostatka vlakana u ishrani, uzrokuje zatvor, koji može dovesti do proširenih vena, divertikuloze, hemoroida, flebitisa i hijatalne kile. Paučinaste vene ne izgledaju lepo, ali nisu opasne.

PRIRODNO LEČENJE PROŠIRENIH VENA

Od koristi može biti Biljna formula protiv proširenih vena. Za ovaj recept je potrebno pomešati jednake delove korena iđirota, listova majčine dušice, listova koprive, listova i ploda divljeg kestena. Dodajte 3 kašičice na litar hladne vode i kuvajte do mometna ključanja. Dodajte jednu kašičicu soli i time perite noge. Aktivni sastojak divljeg kestena escin jača kapilare i redukuje izliv tečnosti. Leska je odličan astringent koji godi i jača krvne sudove. Isti učinak ima i hrastova kora. Gel od aloje godi venama. Primenite sveže listove kisele deteline (zečje soce) na obolele vene. Prekrijte ih velikim listovima kupusa i privežite zavojem. Uzimanjem bromelaina preko ananasa, on smanjuje rizik od nastanka ugrušaka. Evo nekih od korisnih supstanci: kora limuna sadrži flavonoide, uključujući rutin, koji smanjuju propustljivost krvnih sudova. Borovnica stimuliše nastanak novih kapilara, a ginko poboljšava cirkulaciju. I ljubičice i dan i noć sadrže rutin i mogu se slobodno jesti. Dodajte ih u svoje salate. Pijenje čaja od maslačka ili kukuruzne svile pomaže bubrezima da izbace višak tečnosti, time smanjujući otok tkiva. Primenite tople obloge sa čajem od vratića na velike vene. Zamenite ih kada se ohlade, a preko njih stavite vuneni ili plastični materijal, da bi ostale tople i vlažne. Od velike koristi može biti i biljni preparat mišići-tetive.

ZDRAVA ISHRANA I PROŠIRENE VENE

Pijte najmanje 1,5 litar vode dnevno. Uzimajte namirnice bogate vitaminima C i E, i laneno ulje (jednu kašičicu dnevno). Ubacite dovoljno vlakana u svoju ishranu, koja treba da sadrži malo masti i rafinisanog skroba. Jedite što više voća i povrća. Izbegavajte namirnice životinjskog porekla. Jedite žitarice u celom zrnu, orašaste plodove i mahunarke. Ako ste gojazni, morate da smršate. Nemojte nositi tesnu odeću koja usporava krvotok. Ali, umeren pritisak na vene (elas tične čarape) jeste koristan. Nikad nemojte prekrštati noge. Tako se dodaje pritisak na vene. Izdignite noge dok odmarate ili čitate neku knjigu. Najmanje jedanput dnevno 20 minuta držite noge iznad ravni srca. Šetanja je najbolja vežba za vaše noge. Tokom dugih putovanja, povremeno se zaustavite i prošetajte malo. Nemojte predugo stajati u jednom mestu. Ako baš morate, onda se povremeno izdižite na prste, pomerajte ih i pomerajte se po malo. Spavajte sa nogama malo izdignutim iznad nivoa srca, ali nemojte to raditi ako imate srčane probleme. Ako ste privezani za krevet, stalno pomerajte po malo svoje ekstremitete, da biste poboljšali opštu cirkulaciju. Izađite ujutru i šetajte bosi po prohladnoj vlažnoj travi. Potom, brzo osušite noge i obujte čarape i obuću. Nemojte češati kožu oko vena koja vas svrbi, jer ćete tako izazvati krvarenje i stvaranje ranica.

Za više informacija u vezi prirodnih metoda lečenja možete nam se javiti putem KONTAKTA.