Parkinsonova bolest – lečenje na prirodan način

Parkinsonova bolest je progresivna degeneracija nervnog sistema, kada nervne ćelije u baznom moždanom ganglionu bivaju uništavane. Do nesposobnosti obično dolazi tek 10-15 godina nakon pojave simptoma. Velika većina obolelih ima više od 60 godina. Od ove bolesti češće oboljevaju muškarci.

SIMPTOMI KOD PARKINSONOVE BOLESTI

U početku se javljaju simptomi kao što su blago do umereno drhtanje šake ili šaka u mirovanju, osećaj tereta i usporenosti, sklonost ka bržem umaranju, ukočenost mišića, gubitak sposobnosti koje iziskuju rad prstiju i palca (pisanje, zakopčavanje dugmića, sviranje klavira…). Kasnije može doći do depresija, gubitak apetita, krutost mišića, kruta nagnutost tela, gegajući hod, balavljenje, drhtavice, ukočen izraz lica i ometen govor. Telo postepeno postaje ukočeno dok se udovi ukrućuju. Može doći i do demencije. Glavni znakovi su drhtavica pri mirovanju, krutost mišića i usporeni pokreti. Drhtavica i usporenost uglavnom se javljaju prvo u jednom udu, a onda se prenose na drugi ud na istoj strani tela, pa kasnije i na drugu stranu. Obično prvo ruke obole pre stopala.

ŠTA UZROKUJE PARKINSONOVU BOLEST?

Simptomi se javljaju usled nedostatka dopamina u mozgu. Taj dopamin stvara samo telo, i on prenosi poruke od jednog neurona do drugog. Istovremeno se u telu stvara jedan drugi neurotransmiter – acetilholin, koji održava ravnotežu sa dopaminom. Kada nema dovoljno acetilholina, nastaje miastenija (videti poglavlje o tome), a kada nema dopamina, nastaje Parkinsonova bolest. U slučaju Parkinsonove bolesti, problem je u uništavanju ćelija koje stvaraju dopamin, dok po nekad uzrok može biti i blokada receptora dopamina u mozgu. Jedan od mogućih uzroka ovog poremećaja jeste prevelika količina toksina u telu koja treba da se pročisti kroz jetru. Faktor predstavlja i previše štetnih hemikalija, lekova, toksina u mesu, itd. Poznato je da jedna hemikalija iz heroina direktno uništava glavne moždane ćelije koje sprečavaju nastanak Parkinsonove bolesti. Tome doprinosi u većoj meri i višegodišnja nezdrava ishrana.

PRIRODNO LEČENJE

Veoma je važno da obolela osoba bude fizički aktivna, jer mišići koji se ne koriste atrofiraju mnogo brže. Odlučnost i poverenje u program fizičke aktivnosti sprečiće razvoj bolesti bolje od bilo čega drugog. Svaka vežba pokreće mišiće. Stoga, upražnjavajte veliki broj različitih jednostavnih vežbi. Najbolja fizička aktivnost je rad u bašti. Kada koračate, zamahuj te rukama jako pored tela. Veoma su važne i vežbe za zglobove (kao i vrat). Stopala neka vam budu malo razdvojena pri hodanju, a pri skretanju pravite male korake. Pisanje, kucanje, rad sa glinom i tome slično od koristi je za prste. Dišite duboko, često se odmarajte, čitajte naglas, da biste pokretali mišiće vilice. Sve što vam je teško da uradite treba da radite svakog dana. Gojaznost predstavlja prepreku, zato smršajte. Zdrava biljna ishrana, odmor, fizička aktivnost na svežem vazduhu, dovoljan unos tečnosti i izlaganje sunčevoj svetlosti pomažu da dođe do oporavka. Oktokosanol, kojeg ima u ulju od pšeničnih klica, pomaže membrani nervnih ćelija.

Jedite hranu koja sadrže antioksidanse. Najvažniji je vitamin E i vitamin C. Teoretski, oni koji unose veće količine ovih vitamina nikada neće ni oboleti od Parkinsonove bolesti. Čini se da su oštećenja naneta od strane slobodnih radikala uzrok oštećenja moždanih ćelija koje proizvode dopamin. Uzimajte namirnice bogate vitaminima B grupe, uključujući i inaktivisani pivski kvasac. Gvožđe pomažu u nekim slučajevima. Ishrana bogata gvožđem stimuliše produkciju tirozina – enzima koji učetvuje u produkciji L-dope (koji se pretvara u dopamin). Bob sadrži više prirodne L-dope od bilo koje druge biljne hrane. Potrebno je oko 48 g boba da bi L-dopa imala fiziološki efekat na Parkinsonovu bolest. Nedavno je bilo otkriveno da proklijali bob sadrži 10 puta više L-dope od ne proklijalog boba. Počnite da ih jedete odmah po pojavi bolesti.

LEKOVITO BILJE

Ginko se koristi za lečenje Alchajmerove bolesti, za oporavak od šloga, ali je od pomoći i u slučaju Parkinsonove bolesti. Najbolji je u obliku tinkture za mozak. Kantarion sprečava lučenje enzima koji ometa pordukciju dopamina u mozgu. Uzimajte 20- 30 kapi tinkture od kantariona na dan. Pasiflora (Hristov venac) sadrži dva jedinjenja koja deluju protiv Parkinsonove bolesti: harmalin i harminske alkaloide. Uzimajte 10-30 kapi 3 puta dnevno standardne tinkture. Ulje od žutog noćurka je smanjilo drhtavicu usled Parkinsonove bolesti kod 55% onih koji su nekoliko meseca uzimali 2 kašičice dnevno. Tinkture za Nerve može biti dobra za opuštanje nerava. Kapica, ovas i ruzmarin su jedno od lekovitog bilja koje može biti od koristi za regeneraciju nerava. Unos aluminijuma je uzročni faktor Alchajmerove bolesti, ali može biti uzročnik i Parkinsonove. Zato nemojte koristiti aluminijumsko posuđe ili dezodoranse koji ga sadrže. Izbegavajte i olovo, pošto oboleli od Parkinsonove bolesti imaju visoke nivoe olova u mozgu. Izbegavajte prerađenu hranu, kafu, čaj sa kofeinom, šećer i duvan.

Za više informacija u vezi programa lečenja, javite nam se putem KONTAKTA.