Uticaj alkohola na naše telo i život

Alkohol šteti svakom organu u telu i uzrokuje mnoge bolesti:

Oštećenje živaca alkoholom

Alkohol štetno deluje na živce. Jedan od pet alkoholičara obolijeva od delimične paralize ili ima trajne bolove. Jedan se bolesnik žalio da ne može podići ruku dovoljno visoko da se obrije. Drugi se žalio da mu je svaki korak bolan kao da mu se stotine eksera zabadaju u tabane.

Alkohol šteti jetri

Alkohol nepovoljno deluje na jetru. Ona zbog ciroze otvrdne kao kamen. Krv jedva prolazi kroz nju. Jak povratni pritisak potiskuje tečnost u noge i trbušnu šupljinu. Trbuh se nadima toliko da bolesnik ima tegobe s disanjem. Ta se tečnost može izvući kanilom, ali se za nekoliko sedmica ili dana tečnost ponovno stvara. Uprkos savremenom lečenju, tečnost se sve brže nakuplja. Krv mimoilazi oštećenu jetru kroz druge vene uključujući one u jednjaku. Te se vene proširuju i mogu popucati. Povraćajući goleme količine sveže krvi, alkoholičar često na smrt iskrvari.

Alkohol može oštetiti vaše srce

Alkohol nepovoljno deluje na srce. Tokom godina srce se pretvara u veliku mlohavu vreću koja jedva deluje kao pumpa što sprovodi krv po telu. Noge i trbuh natiču od tečnosti koja se tu skuplja. Srce bez upozorenja može upasti u grčevit poremećaj ritma, uzrokujući iznenadnu smrt.

Mozak može biti oštećen konzumacijom alkohola

Alkohol i nedostatak vitamina nepovoljno deluju na mozak. Alkoholičar gubi pamćenje pa izmišlja fantastične priče kako bi popunio praznine u sjećanju. Ne može pronaći ključeve, pa mozak tu prazninu puni pričom o lopovima koji ga potkradaju. Zaboravlja da je ostavio spoljna vrata otvorena pa izmišlja da su sigurno neki strani ljudi ušli u kuću. Zvuči smešno, ali je tragično za najbližu rodbinu.

Odvikavanje od alkohola

Kao stažista vidio sam (S. I. McMillen) čoveka koji je patio od krize odvikavanja od alkohola kako na odeljenju dolazi na ružičastom slonu. Barem je mislio da na njemu jaše. Drugi je vrištao dok je mislio da ga rastrže čopor crvenih gorila. Na velikim odeljenjima nastala je toga dana prava ludnica dok su bolesnici vikali i skrivali se od zamišljenih životinja. Jednom sam vidio kako je bolesnik razbio prozor na dvadesetom spratu da pobegne od svoje halucinacije. Na sreću, bolničarka ga je uhvatila za ogrtač i povukla natrag. Te smo bolesnike morali vezati za krevete i davati im visoke doze morfijuma. Međutim, mnogi od njih su i uz naše najbolje liječenje umrli. U današnjim se bolnicama lekovima nadzire većina simptoma krize pri odvikavanju. U životu, međutim, mnogi alkoholičari nastavljaju piti samo da bi izbegli užas odvikavanja.

Alkohol u trudnoći

Kada se trudnica opija, njeno se nerođeno dete takođe opija, jer alkohol prelazi iz majke u plod. Još nerođeno dete može postati alkoholičar dok se još nalazi u majčinoj utrobi. U porođaju takva dojenčad prolaze kroz muke odvikavanja od alkohola tokom nekoliko dana u jedinici intenzivne nege za novorođenčad. Deca koju rađaju alkoholičarke sklona su umnoj zaostalosti, slaboj usklađenosti mišićnih pokreta i nenormalnim moždanim talasima – fetalnom alkoholnom sindromu. Čak i majke koje se povremeno opijaju rizikuju pobačaj, prerani porođaj i invalidno dete. Čak i malo alkohola stvara takva oštećenja, pa lekari upozoravaju majke neka ne piju nikakva alkoholna pića tokom trudnoće.

Poremećaji seksualnosti izazvane alkoholom

Prema popularnom mitu alkohol pojačava seksualnu moć. Zapravo, alkoholičari imaju snižen nivo testosterona, oštećene seksualne funkcije i nagon. Prvi su oprobali Viagru. Vilijam Šekspir je zapazio da piće “podstiče želju, ali onemogućuje izvođenje”.

Dr S.I. Mekmilen i dr Dejvid E. Stern