Pet najmoćnijih biljaka za imunitet

Ovih pet biljaka su najefikasniji pomagači ne samo imunog, već i krvnog sistema i sistema za varenje, a naročito u borbi protiv virusa, gljivica, bakterija i masnoće u krvi i jetri. U pitanju su sledeće biljke:

Beli luk

Najbolji prirodni antibiotik, razarač kancerogenih i masnih ćelija. Njegov jak ukus i miris potiču od njegovih sumpornih jedinjenja, koja uspešno deluju protiv svih mikroorganizama, čiste jetru i krv, podstiču iskašljavanje i čišćenje pluća.

Đumbir

Pored svog antibakterijskog dejstva đumbir je poznat kao mehanizam za podsticanje cirkulacije, regulisanje rada želuca i jetre, i odličan antioksidant koji izbacuje otrove iz sistema za varenje.

Crni luk

Svojim isparljivim uljima i jedinjenjima popud alicina i glikozida poznat je po smirenju zapaljenskih procesa u organizmu. Ubrzava oporavak i zalečenje grla i disajnih puteva, a u kombinaciji sa belim lukom formira odličnu zaštitu disajnih puteva, krajnika, krvnih sudova, jetre i creva.

Ren

Koren ove biljke predstavlja jedan od najboljih čistača sinusnih kanala i bronhija. Bogat je vitaminom C koji je važan za jačanje imunog sistema, a svojim uljima pomaže kod problema sa astmom i alergijskim stanjima.

Ljuta paprika

Pored belog luka ova biljka ima ključnu ulogu u svim procesima oporavka. Uloga ljute paprike jeste poboljšanje cirkulacije, a time povećanje dotoka krvi u oboleli deo tela, čime se podstiče efikasnija borba ćelija imunog sistema. Osećaj pečenja i temperature koji ona izaziva jeste proces izlečenja u kome supstanca kapsicin podstiče ćelije imunog sistema u jaču borbu protiv neprijatelja.

Na tržištu je teško naći veoma ljutu papriku koja najdelotvornije deluje. Bilo bi idealno ako bi se u pripremanju ove formule koristila paprika sorte habanero, afrička ljuta papričica ili neka druga veoma ljuta paprika čija ljutina nije ispod 150.000 jedinica ljutine.

Takođe, za imuni sistem mogu biti od pomoći tinktura na bazi ehinacee i imuno tonik