Integralni hleb – Najjednostavniji recept

Vrlo jednostavan i lak recept za zdrav i ukusan hleb. Ovaj hleb je odličan za zdravlje digestivnog trakta, srca, krvnih sudova i rad celokupnog organizma. Poznato je da kupovni beli hleb ima samo 7 posto hranjivih vrednosti i kao takav je jako loš za konzumiranje. Najveći problem u belom hlebu jeste taj što se odbacuje opno žitarice, od kojih se prave mekinje. U tom delu žitarice ima najviše vlakana, minerala i vitamina. Integralno brašno možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane ili kupiti celu žitaricu i samleti je.

Sastojci za recept:

-500 g integralnog pšeničnog brašna
-1/3 funte kvasca
-1 šolja tople vode
-1 do 2 kašičice soli

Kako napraviti integralni hleb?

U šolju tople vode, dobro razmutiti kvasac i sipati u posudu u kojoj se nalazi brašno i so. zatim dobro promešati kašikom, dolivati vodu po potrebi dok smesa ne postane malo gušća od kaše. Smesu sipati u kalup premazan uljem ili u običan pleh sa papirom za pečenje. Ostaviti smesu na toplom mestu da narasta oko 30 minuta. Zatim ubaciti u rernu i peći na oko 250 stepeni, do 35 minuta.

Predlog:

U smesu pre pečenje se mož ubaciti razno semenje, poput susama, bundeve, suncokreta i lana, ali ne više od količine 1/2 šolje. Ovim postupkom hleb dobija na većoj kaloričnosti, proteinima, mastima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovaj hleb se može konzumirati sa voćem, kuvanim mahunarkama, namazima i raznim salatama.

Preporuka kod dijareje i kiseline u želucu:

Ovaj hleb takođe može biti od koristi kod ljudi koji imaju dijareju ili takozvanu nervozu želuca i gastritis. Hleb iseći na kriške i dobro ga prepeći u rerni.

Prijatno!