Hidroterapija (hladan čaršav)

Hidroterapija je drevna metoda lečenja. Stariji ljudi i lekari su znali za nju i primenjivali su je. Danas se ponovo primenjuje, ali samo u profesionalnom sportu. Na žalost i ova tehnika je zaboravljena. Tretmani vrućom i hladnom vodom mogu biti ključni kod mnogih oboljenja. U pitanju nije topla i hladnjikava voda, već vruća onoliko koliko možete da izdržite, i ledena voda. Ova kombinacija deluje poput pumpe za krv. Bolest nastaje tamo gde nema dovoljno zdrave krvi. Ako pijete lekovito bilje, a ono ne stigne do obolelog mesta, nećete postići ništa. Biljke ne leče ako nema cirkulacije. Tretmani vodom se primenjuju u kadi na ceo organizam, ali i lokalno na oboleli deo: tuševima, vrućim peškirima i kesama sa ledom. Postoji i terapija hladnim čaršavom, koju je primenjivao dr Šulc i koja se obavezno primenjuje kod teških oboljenja. Hidrotretmane možete primenjivati kod sledećih problema:

-Loš imunitet
-Loša cirkulacija
-Lokalni bol
-Tumori
-Problemi sa plućima
-Povrede…

Opšta terapija (topla kada) se može raditi svaki drugi ili treći dan. Napunite kadu veoma vrućom vodom (onoliko koliko možete da izdržite). Polako se potopite i u vodi ostanite što duže možete, a najmanje 15 minuta. Dok ste u kadi morate popiti bar četiri šolje vrućeg čaja. Probajte da u vodi ostanete što duže, bar dok ne osetite malaksalost i nesvesticu. Kada osetite da više ne možete, neka vas pomoćnik zadrži još koji minut! Ako osećate kao da gubite svest samo popijte malo tinkture za cirkulaciju. Tada pustite vruću vodu da istekne i istuširajte se što je moguće hladnijom vodom, u trajanju od bar 3 min.

Hladan čaršav

Ovaj tretman je obavezan ako ste teško bolesni. Odradite ga bar jednom sedmično, nakon primene gore pomenute opšte terapije u kadi. Kada istekne maksimalno provedeno vreme u kadi, umesto hladnog tuša neka vas pomoćnik prekrije velikim ledenim (pamučnim) čaršavom, koji je pre toga stajao u kofi vode sa bar 5 kg leda. Dakle, neka vam asistent pomogne da polako izađete iz kade i potpuno prekrijete telo ledenim čaršavom, uključujući i stopala. Ako osećate malaksalost i vrtoglavicu uzmite pola kašičice tinkture za cirkulaciju, da vam pokrene krv do glave. Lezite u krevet tako prekriveni i neka vas pomoćnik utopli ćebetom. Možete prekriti pod između kade i kreveta nekim čistim pamučnim stvarima, kako bi izbegli kontakt stopala sa prljavim podom i eventualne infekcije. Ostanite tako u krevetu minimum dva sata, a možete i prenoćiti tako. Poželjno je da vam pomoćnik stavlja hladne obloge na čelo i povremeno donosi vodu. Ako osetite potrebu za mokrenjem nemojte ustajati već mokrite u krevetu koji ste pre toga prekrili nepropusnom folijom. Ujutru se istuširajte toplom vodom pomešanom sa jabukovim sirćetom, kako bi otklonili toksine sa kože.

Lokalnu hidroterapiju možete raditi svaki dan 2 puta dnevno, u predelu obolelog dela organizma. Ova terapija se izvodi tako što se tuš vruće vode usmeri na odolelo mesto u trajanju od 60 sekundi, a nakon toga tuš veoma hladne vode, u trajanju od 30 sekundi. Ovaj proces se ponavlja 5-6 puta. Ova terapija se može raditi i sa vrućim termosima i kesama sa ledom.

Milan Ivović