Melem za kožu – recept

Melem za kožu se dobija mešavinom određenih vrsta biljaka, maslinovog ulja (služi kao baza) i pčelinjeg voska koji vezuje tečnost, i melem čini čvrstim. Ovaj melem je mešavina biljaka za izvlačenje otrova iz kože, zarastanje rana, opekotine, ekceme, alergije i poderotine na koži.

Ovu formuli čine sledeći sastojci:

MASLINOVO ULJE

Maslinovo ulje je baza svakog melema. Ono je samo po sebi lekovito jer ishranjuje kožu, a ujedno uklanja svrab i perutanje. Služi i kao razblaživač jakih eteričnih ulja.

NEVEN

Sprečava upalu, omekšava tkivo i deluje umirujuće. Koristi se kod čireva, opekotina i zarastanja rana.

KANTARION

Kantarion se koristi za umirenje iritiranog tkiva, isceljenje rana i čireva na koži i sluzokoži. Koristi se i kod opekotina.

GAVEZ

Gavez je jedna od najlekovitijih biljaka u prirodi i njegova primena je velika u medicini. Jedan je od najboljih lekova za zaceljenje tkiva, zarastanje rana izazvanih opekotinama, posekotinama i upalama.

RUSA

Rusa se koristi kod najtežih oboljenja kože, žuljeva, uboja, bradavica, težeg oblika herpesa i dr.

HAJDUČKA TRAVA

Ima umirujuće dejstvo, sprečava upalu, deluje kao dezinfekciono sredstvo. Koristi se kod opekotina, gnojnih rana, čireva, ekcema, i u vidu kupke ili obloga.

ČIČAK

Deluje kao protivotrov u svim delovima organizma. Čisti kožu i podstiče izlučivanje otrova; deluje protivupalno.

ULJE ČAJNOG DRVETA

ima osvežavajuća i jaka antibakterijska i antigljivična svojstva. Ima široku primenu u medicini, od iritacije kože, ekcema i gljivičnih oboljenja, pa do inhalacije i ispiranja usta.

Sastojci za recept:

– 800 mililitara maslinovog ulja
– 50 grama korena gaveza
– 20 grama cvetova kantariona
– 20 grama nadzemnog dela ruse
– 20 grama cvetova i nadzemnog dela hajdučke trave
– 20 grama korena čička
– 20 grama cvetova nevena
– 10 mililitara ulja čajnog drveta

Priprema:

Biljke pomešati i izblendati da budu usitnjene. Preliti ih sa 800 ml maslinovog ulja, pa dodati ulje čajnog drveta. Sve staviti u teglu, zatvoriti teglu i ostaviti da stoji tri sedmice uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga procediti ulje kako bi se što bolje odstranili ostaci biljaka. Dobijeno ulje je potrebno zagrejati na oko 50 stepeni, u jednoj posudi, dok je pčelinji vosak (oko 80 ml) potrebno otopiti u drugoj posudi, a zatim ga pomešati sa dobijenim lekovitim uljem. Tako dobijenu smesu sipati u teglice i pustiti da se ohladi.

Doziranje:

Krema se po potrebi utrljava u kožu, na oboleli deo tela.