Ulje za regeneraciju tkiva – recept

Ulje za regeneraciju tkiva predstavlja najefikasniji prirodni regenerator povređenog tkiva, kostiju, tetiva i mišića. Biljke koje sadrži ova formula potstiču hlađenje, cirkulaciju i regeneraciju dubinskog tkiva. Ova formula je korisna kod svih vrsta sportskih povreda, uganuća, istegnuća, preloma, iščašenja, modrica i artritičnih bolova.

Ovu formulu sačinjavaju sledeći sastojci:

Zimzelen sadrži 95% salicilne kiseline koja je najbolji lek protiv artritisa, otoka i bolova. Stimuliše protok krvi pri čemu se otklanja bol i smanjuje otok.

Kristali mentola hlade kožu i oteklo tkivo čime sprečavaju širenje otoka i bola, dok ulje mente sprečava eventualne iritacije i infekcije tkiva.

Maslinovo ulje je baza svakog melema. Ono je samo po sebi lekovito jer ishranjuje kožu, a ujedno uklanja svrab i perutanje. Služi i kao razblaživač jakih eteričnih ulja.

Neven sprečava upalu, omekšava tkivo i deluje umirujuće. Koristi se kod čireva, opekotina i zarastanja rana.

Kantarion se koristi za umirenje iritiranog tkiva, zalečenje rana i čireva na koži i sluzokoži. Koristi se i kod opekotina.

Ljuta paprika ima ključnu ulogu u svim procesima oporavka. Uloga ljute paprike jeste povećanje dotoka krvi u oboleli deo tela, čime se podstiče efikasnija ishrana tkiva i aktivnost imunog sistema.

Potrebni sastojci:

– 250 mililitara ulja zimzelena
– 125 mililitara maslinovog ulja
– 90 grama kristala mentola
– 20 grama cvetova kantariona
– 20 grama cvetova nevena
– 20 grama suve ljute paprike
– 10 mililitara ulja mente

Priprema:

Pomešati ulja i rastopljene kristale mentola, a biljke pomešati i izblendati da budu usitnjene. Preliti ih sa uljem i zatvoriti teglu da smesa stoji tri sedmice uz svakodnevno mućkanje. Nakon toga procediti ulje kako bi se što bolje odstranili ostaci biljaka.

Dobijeno ulje se može koristiti u tečnom stanju, a može se i pomešati sa voskom kako bi dobili čvrstu smesu. Zagrejati ulje na oko 40 stepeni, u jednoj posudi, dok je pčelinji vosak (oko 80 ml) potrebno otopiti u drugoj posudi, a zatim ga pomešati sa dobijenim lekovitim uljem. Tako dobijenu smesu sipati u teglice i pustiti da se ohladi.

Doziranje:

Ulje se po potrebi utrljava u kožu, na oboleli deo tela, sa snažnim masiranjem.