Rizici koje donosi sedelački način života

Koliko sati dnevno provedete sedeći? Stručnjaci veruju da manjak aktivnosti može uzrokovati visoki krvni pritisak, dijabetes, gojaznost, pa i prevremenu smrt. Sve više ljudi sedi ceo dan, i to svaki dan. Koje rizike vam sedelački način života donosi?

Problem sa leđima

Manjak aktivnosti može uzrokovati probleme sa leđima, koji se manifestuju kao bol. Fizička aktivnost će podstaći cirkulaciju, ojačati mišiće i ligamente koji će podržavati vašu kičmu. Kada niste aktivni gubite mišićnu masu i snagu tela, zbog čega su vaša leđa pod dodatnim opterećenjem. Krećite se što je više moguće, jer će vam kičma bude zahvalna.

Gojaznost

Zapamtite da gojaznost nije samo estetski problem! Gojaznost može da izazove dijabetes tipa 2, srčane bolesti, srčani i moždani udar. Sve to možete sprečiti ako ćete manje sedeti, vežbati samo 30 minuta dnevno i usvojiti pravilnu i raznovrsnu ishranu.

Gubitak mišićne mase

Previše vremena provedenog sedeći će uzrokovati gubitak mišićne mase. Ako svoje mišiće povremeno ne stavljate pod opterećenja, oni će početi da slabi i smanjivati se. Ne morate raditi vežbe visokog intenziteta. Brza šetnja od sat vremena dnevno, najmanje 5 dana u nedelji, će mišiće održati u pravom stanju.

Srčani udar

Sedelački način života oslabljuje cirkulaciju. Ako niste aktivni imate veći rizik od nastanka srčanog udara. Najbolje su aerobne aktivnosti (plivanje, šetanje, plesanje, vožnja bicikla). One će podstaći cirkulaciju i ojačati srce, a vama dati lep i mladolik izgled.

Moždani udar

Redovna fizička aktivnost će regulisati krvni pritisak i smanjiti rizik od nastanka moždanog udara. Naročito oprezni trebate biti ako je u vašoj porodici bilo članova koji su pretrpeli moždani udar. Prestanite sa nezdravim navikama, kao što je pušenje, počnite redovno da vežbate i pazite na ishranu.

Rak

Fizička aktivnost može da smanji rizik od nastanka raka dojke, debelog creva i materice. Kontrolisanje procenta masti u telu će smanjiti rizik od nastanka raka. Fizička aktivnost će regulisati nivo hormona u telu, a neki od njih su zaslužni za stvaranje kancerogenih ćelija.

Dijabetes

Naučnici su dokazali da sedelački način života može da poveća rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 jer smanjuje osetljivost tela na insulin. Svakodnevna brza šetnja i pravilna ishrana može značajno smanjiti rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Depresija

Osobe koje nisu fizički aktivne imaju znatno veći rizik od nastanka depresije. Osim nezadovoljstva vlastitim izgledom, manjak aktivnosti smanjuje oslobađanje hormona sreće endorfina. Počnite da se krećete kako biste izbegli loše raspoloženje, ali i česte promene raspoloženja.

Alchajmerova bolest

Naučnici su ustanovili da osobe koje su fizički aktivne imaju čak 45% manji rizik od nastanka Alchajmerove bolesti. Vežbajte 30 minuta, najmanje 5 dana u nedelji, naročito ako u porodičnoj istoriji ima zabeleženih slučajeva Alchajmerove bolesti.