Detoksikacija – opšti program čišćenja organizma

1. ISHRANA

Prvo što je potrebno jeste promena ishrane. Promena se sastoji u izbacivanju namirnica životinjskog porekla, mesa, mleka, jaja. Takođe treba isključiti beli šećer u svim oblicima, alkohol i kafu. Ishrana mora biti biljnog porekla, što svežija (sirova) to bolje. Obavezan je i unos vode oko 1,5 l dnevno. Takodje, povremeno je pozeljno i jednodnevno uzdrzavanje od hrane kako bi se ubrzao proces regeneracije i odmora sistema za varenje.

Tečna dijeta isključuje sve vrste čvrste hrane i podrazumeva samo pijenje svežih prirodnih sokova od voća i povrća. Sokovi predstavljaju prirodnu isfuziju vitamina I minerala, izgradnju krvi, odmor sistema za varenje i direktno jačanje imunog sistema. Potrebno je da konzumirate samo sokove pretežno od povrća, u period od 10 dana. Na svakih sat, do sat i po pije se 2,5 dl soka, ili na svakih 2 do 2,5 sata pola litre soka. Osnovni i najbitniji sok sastoji se od cvekle, šargarepe, celera i jabuke. Poželjno je popiti 1 l ovog soka u toku dana. Ne preporučuje se pijenje sokova koji stoje duže od pola sata. Obavezno pijenje min. 1 l vode, kao i 500 ml biljnih čajeva.

2. ČIŠĆENJE CREVA

Temelj svake detoksikacije je čišćenje organizma od otrova, kako bi se ćelije kvalitetnije obnavljale a imunitet prirodno ojačao. Najveći organ za izlučivanje (debelo crevo) predstavlja i najveće skladište zaostalih toksina i fekalija, pa se kvalitetna detoksikacija ne može sprovesti bez temeljnog čišćenja creva. Bez čišćenja ovog organa, zaostali otrovi iz organizma ne mogu biti izbačeni, te nastavljaju da kruže po organizmu, krvnom i limfnom sistemu, što uveliko otežava proces lečenja. Crevo možemo pročistiti na više načina, a kombinacijom nekoliko metoda dobijamo kvalitetno čišćenje:

Biljne formule:

Biljne formule nose oznaku Creva 1 i Creva 2. U većini slučajeva prvo se koristi formula Creva 1, koja služi za aktivaciju i pokretanje debelog creva kako bi doslo do izbacivanja fekalnog sadržaja. Jedna čajna kašičica dnevno razmućena u čaši soka. Ako se od ove doze ne dostigne tri praznjenja dnevno, doza se povecava. Tek nakon 5 dana može se uzimati formula Creva 2 koja prijanja uz zidove debelog creva i upija zaostale toksine, masti, lekove, metale, krv itd. Ova formula (creva 2) moze nekada izazvati zatvor pa se zbog toga koristi u kombinaciji sa Creva 1.

Klistiranje:

Klizma predstavlja ispiranje debelog creva i potrebno je primenjivati svaki dan. Ovo je vrlo bitan postupak koji pomaže odstranjivanje svih štetnih materijala iz organizma. Klizma se obavlja već od trećeg dana terapije. Pribor se sastoji od kese za tečnost i creva sa malom slavinom i rektalnim nastavkom. Postupak: u pribor (kesu) sipati oko 1,5 l tople vode pa dodati sok od jednog do dva limuna (slavina na priboru mora biti zatvorena). Nakon toga potrebno je postaviti pribor na visinu od minimum jednog metra, kako bi voda imala prirodan pad. Lezite ispod boce na levi bok, a vrh creva (rektalni nastavak) stavite u analni otvor i polako otvorite slavinu kako bi voda iz kese ušla i isprala debelo crevo. Sav sadržaj iz boce (za pocetak oko 1 l) treba zadržati u sebi oko 5 minuta, okretavši se naizmenično sa jednog boka na drugi. Nakon nadimanja i grčeva treba izbaciti vodu i fekalni sadržaj iz sebe. Postupak možete ponoviti još jednom ili vise puta.

3. ČIŠĆENJE JETRE

U toku prve sedmice, rano ujutru na prazan stomak, pije se sok za blago čišćenje jetre i žuči:

-200 do 250 ml citrusnih sokova (npr. 3 limuna i narandza)
-Jedan češanj belog luka
-Parče đumbira veličine pola palca
-8 kašika maslinovog ulja
-200 ml negazirane vode

Sve ubaciti u blender i miksati oko 10 sekundi, procediti i popiti malo brže. Pola sata nakon toga popiti 2,5 dl detoks čaja i 60 kapi tinkture za jetru. Ovo čišćenje se radi svako jutro u periodu od 5 dana.

4. HIDROTERAPIJA

Hidroterapija je jedna od osnovnih tretmana u prirodnom lečenju i nikako se ne sme zanemariti. Ona je najjača metoda za pokretanje opšte i periferne cirkulacije i dovođenja imunih ćelija do obolelog mesta. Sastoji se u toplo-hladnim kupkama i tuševima koji drastično stimulišu imunitet na borbu protiv napadača. Hidroterapija može biti opšta (primenjena u kadi na ceo organizam) i lokalna (primenjena direktno na oboleli deo tela).

Opšta terapija (topla kada) se radi svaki drugi dan. Uveče napunite kadu vrućom vodom (onoliko koliko možete da izdržite) i u takvoj vodi ostanete potopljeni minimum 15 minuta. Dok ste u kadi morate popiti bar dve šolje toplog čaja, kako bi se izbegla dehidracija. Kada istekne oko 15 minuta (najbolje je ostati sto duze, dok se ne pojave simptomi malaksalosti) izađite iz vode i istuširajte se što je moguće hladnijom vodom, u trajanju od minimum 3 min.

5. TERAPIJA LEKOVITIM BILJEM

Prirodni lekovi se koriste isključivo uz kompletan program kako bi ubrzali proces ozdravljenja.

Dnevna terapija:

Imuno Tonik 3 x supena kašika.

Ehinacea 3 x 60 kapi.

Jetra-žuč 3 x 60 kapi.

Detoks 3 x 60 kapi, može sa čajem ili sokom.

Creva1 1 čajna kašičica razmućena u soku posle jela.

Detoks čaj 3 x po šolja.

U drugoj sedmici uključiti prah Creva 2, 3 x dnevno sa sokom.

Između korišćenja različitih tinktura praviti pauzu oko 3 minuta.

6. VEŽBE I MASAŽA

Drugi osnovni pokretač limfne tečnosti i cirkulacije jesu vežbe, istezanje i masaže tela. Vežbe treba da budu prilagođene stanju, pešačenje, istezanje, vežbe disanja, plivanje. Ležanje u krevetu je najgora opcija koja će zaustaviti cirkulaciju i doneti štetu. Masaže se takođe dele na opšte (celo telo) i lokalne (određeni deo tela). To su uglavnom kružni pokreti koje prati i stiskanje delova tela da bi se telesne tečnosti i lekoviti sastojci iz bilja doveli do obolelog dela. Masaže i vežbe se rade svakodnevno uz povećavanje intenziteta i trajanje od minimum 30 minuta. Sredstvo za masažu je BFC ulje ili ulje ricinusa.

Milan Ivović

3 thoughts on “Detoksikacija – opšti program čišćenja organizma

  1. Pingback: Uzrok raka je otkriven još 1923 godine! – Centar za oporavak

  2. Pingback: Dijabetes – lečenje na prirodan način – Centar za oporavak

  3. Pingback: Rak i preventiva – Centar za oporavak

Comments are closed.