Osnovni principi zdravog života

Postoje osnovne smernice za zdrav život kojih bi se svaki čovek trebao pridržavati u najvećoj mogućoj meri. Naravno, ukoliko želi da bude zdrav tokom celog svog života.

1. ISHRANA

Hranite svoje telo zdravom hranom bogatom biljnim vlaknima i hranljivim materijama. Jedite što više sirove biljne hrane. ( zdravi ljudi mogu da koriste do 30% termički, bez prženja, obrađene isključivo biljne hrane, a da pri tome nemaju loše efekte po zdravlje). Najbolje bi bilo da izbacite belo brašno, šećer i da mesto nih konzumirate integralno brašno, žitarice i voće. Poboljšajte varenje odvikavanjem od stalnog jedenja između obroka. Nastojte jesti uvek u isto vreme, a razmaci između obroka neka traju najmanje četiri do pet sati. Jedite obilno za doručak, a malo za

2.VEŽBANJE

Jačajte svoje telo redovnim vežbanjem, po mogućnosti na svežem vazduhu. Vežbajte najmanje 30 MINUTA DNEVNO. Žustro hodanje je najsigurnija i najbolja vežba. Telesno vežbanje smanjuje stres i depresiju, obnavlja energiju, poboljšava san i jača kosti.

3. VODA

Isperite i osvežite svoje unutrašnje organe tako što ćete nakon ustajanja popiti čašu ili dve vode. Istuširajte se ujutru. Olakšajte metaboličko breme tela i poboljšajte svoju cirkulaciju tako što ćete piti mnogo vode – najmanje 10 ČAŠA DNEVNO (2 L).

4. SUNČEVA SVETLOST

Razmaknite zavese u stranu. Ispunite svoj dom sunčevim svetlom. Osećajte se bolje, ulepšaćete sebi dan i poboljšati zdravlje. Provedite najmanje 15-20 MINUTA DNEVNO izvan kuće, na suncu.

5. UMERENOST

Živite uravnoteženo. Odvojte vreme za rad, igru, odmor, vežbanje i hobije. Negujte društvene odnose i veze, rastite duhovno. Zaštitite svoje telo od štetnih materija kao što su duvan, alkohol i kofein.

6. VAZDUH

Svakodnevno provetravajte svoj dom. Spavajte u dobro provetrenoj prostoriji. Održavajte zdravlje svojih pluća češćim dubokim udisajima. Ako je moguće, pešačite u prirodi. Ispunite kuću zelenim biljem koje upija ugljen-dioksid i povećava količinu kiseonika u vazduhu.

7. ODMOR

Odvojite svake noći (22-06h) SEDAM DO OSAM SATI za odmor i spavanje. Telu je potrebno vreme obnove onoga što je oštećeno i potrošeno dnevnom upotrebom. Idite na spavanje dovoljno rano da biste se ujutru mogli probuditi osveženi. Odvojte vreme za promenu životnog tempa. Idite na izlet, radite u vrtu, bavite se nekim hobijem, idite na godišnji odmor, opustite se i uživajte.

8. POVERENJE

Kvalitetan i potpun život uključuje i duhovni rast i razvoj. Ljubav, vera, poverenje i nada doprinose dobrom zdravlju i donose trajnu nagradu. POVERENJE U BOGA deluje iscjeljujuće u svim pogledima: fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom.